Bumbacul organic este cultivat fara substante chimice sintetice (fertilizatori, pesticide)
Bumbacul este cea mai cultivata planta non-alimentara de pe planeta, regasindu-se pe 2,5% din terenul agricol mondial (80 tari).
NU se folosesc substante toxice in niciuna dintre etapele producerii unui obiect din bumbac organic: fertilizarea solului, tratarea semintelor, stropirea plantelor impotriva daunatorilor, prelucrarea bumbacului brut, procesarea fibrelor, vopsire, tesut, cusut (cu ata bio).
Agricultura organica protejeaza sanatatea oamenilor si a planetei prin reducerea expunerii la substante toxice ajunse in sol, aer, apa, hrana si asociate cu probleme de sanatate, de la o simpla alergie la cancer.
Bumbacul organic NU este modificat genetic si este prelucrat (inclusiv vopsit) fara substante nocive.
se folosesc substante si vopsele naturale, care nu afecteaza sanatatea oamenilor sau a animalelor, si nici mediul incojurator.
BUMBAC CONVENTIONAL
cunoscut drept cea mai “murdara” planta, pentru cultivarea bumbacului conventional se foloseste un numar foarte mare de chimicale unele dintre ele extrem de toxice, interzise in tarile occidentale (o picatura absorbita de piele poate ucide un adult).
La procesarea si vopsirea bumbacului conventional se folosesc diferite substante periculoase pentru om si mediu: ceruri de silicon, compusi petro-chimici foarte duri, metale grele, amoniac, formaldehida, solventi volatili chimici, inalbitori pe baza de clor, agenti ignifugi, anti-murdarire sau anti-sifonare, balsamuri toxice
Substantele toxice folosite la cultivarea si procesarea bumbacului conventional (si in agricultura in general) duc la poluarea solului, aerului, apelor de suprafata, dar si a hranei animalelor si a omului. Toate acestea duc la malformatii, boli si moarte.
1kg de pesticide periculoase se aplica pe fiecare hectar cultivat cu bumbac.
5 din cele mai folosite 9 pesticide in SUA sunt cunoscute drept cancerigene. Toate 9 sunt clasificate de U.S. EPA in Categoriile I si II (cele mai periculoase substante chimice).
Un raport al US EPA arata ca 400 de pesticide noi au fost deja lansate pe piata fara a fi testate daca provoaca toxicitate in mediu, fauna si flora, malformatii la nou-nascuti sau cancer.
Fertilizatorii sintetici din nitrogen contribuie la cresterea de emisii de protoxid de azot – N2O (cunoscut ca gaz ilariant sau ca NOS, folosit la masini), care este de 300 de ori mai daunator ca gaz de sera decat dioxidul de carbon – CO2.